Zbornik radova
Građevinskog fakulteta


JOURNALS
ZBORNICI
NAUČNI SKUPOVI
ELEKTRONSKI UDŽBENICI
ARHIVA








ZBORNIK RADOVA GRAĐEVINSKOG FAKULTETA 26, 2014.god., str. 141-147


ISPITIVANJE PH VREDNOSTI RASTVORA ŠEĆERA U ŠEĆERANAMA
 
DOI: 10.14415/zbornikGFS26.14
UDK: 620.193.472 : 664.1
CC-BY-SA 4.0 license
Autor : Čeh, Arpad; Kasaš, Karolj
 
 Rezime:
 Poznato je da rastvori šećera imaju hemijski agresivno dejstvo na betone i na cementne maltere, ali ne postoji ni propis, ni standard za ispitivanje korozije cementnog kamena usled uticaja rastvora šećera ili za projektovanje betonskih ili AB konstrukcija, koje će biti izložene ovoj vrsti korozije. Postoje čak i različita mišljenja da li se radi o slabom, srednjem ili jako hemijski agresivnom tipu dejstva na betone. U hemijski agresivnim uticajima na beton, jedan od najvažnijih parametara je kiselost sredine, izražena u vrednosti pH. Autori su u ovom radu dali razultate izučavanja pH vrednosti različitih rastvora šećera, melase i njihove kombinacije, uticaj koncetracije šećera u rastvorima na pH vrednost i njihovu promenu tokom vremena. Rezultati daju objašnjenje posledicama štetnog dejstva rastvora šećera, koji se javljaju pre svega u šećeranama, ali i u drugim objektima prehrambene industrije.
 
 Ključne reči:
 pH vrednost, rastvori šećera, korozija betona